WORDT PHAGWA EEN TOERISTISCHE TREKPLEISTER?


image-3-670x374Zingend en lachend met chautaal, kleur poeder, amber, kleur water, veel eten en drinken wordt wereldwijd Holi Phagwa, het Nieuwjaar- lente en offerfeest van de Hindoes, ingeluid. In Suriname is Phagwa een nationale vrije dag waar (bijna) een ieder traditiegetrouw aan meedoet. Vijf dagen voor de viering wordt een brandstapel (holika) gereed gemaakt. De pandit geeft aan wanneer deze wordt aangestoken. Het motto van het Holifeest is: ‘wordt steeds een nieuw mens!’

Nieuwjaar
Op 23 maart is het de eerste dag is na de volle maan van de Hindumaand Chaitre, dat samenvalt met het begin van de lente op het noordelijk halfrond. Tijdens het feest wordt elkaar Subh Holi gewenst: gelukkig Nieuwjaar. Tegelijkertijd wordt gevierd dat het goede van het kwade heeft overwonnen. Symbolisch wordt ook uitgedrukt dat iedereen gelijk is. Door de vele soorten poeder en kleurstof zijn rijk, arm, jong, oud, hooggeplaatste of gewone arbeiders,afkomst en religie ook moeilijk te onderscheiden.

Offer feest
Het offerfeest is om te bidden en God te danken voor een goede oogst in het nieuwe seizoen. Holi is afgeleid van de naam Holika, de zus van een demonen koning. Holi betekent letterlijk ‘voorbij’ of ‘geweest’. Hiermee wordt bedoeld dat het oude jaar en de winterperiode afgelopen zijn; het nieuwe en frisse is in aantocht.

Toerisme
Dit jaar zijn de voorbereidingen op het Onafhankelijkheidsplein in gang gezet. Het podium staat al traditiegetrouw gereed voor de muziek om los te barsten. Palmentuin is op Phagwa eveneens het toneel van ‘spelende’ mensen. Menig toerist en stagiaires in Suriname doen gretig mee zonder te weten wat het feest echt inhoudt. Het Phagwafeest wordt na het owru yari feest het meest uitbundig gevierd. Met recht wordt door touroperators gesteld dat dit feest de potentie heeft om een toeristische trekpleister te worden. Mee eens?

Subh Holi

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *