Suriname kan na Columbia, Venezuela, Ecuador, Brazilië, Peru en Costa Rica het zevende land zijn dat overgaat tot de productie van witte chocolade door cupuazú te telen. Brazilië en Peru zijn momenteel de hofleveranciers van de grondstoffen voor de productie van witte chocolade omdat de plant inheems is in dit gebied van de Amazonebekken. Sommige Zuid-Amerikaanse landen hebben plantmateriaal laten halen om over te gaan tot productie aangezien de wereldmarktprijs voor de cupuazúproducten zeer aantrekkelijk is. Sinds kort wordt ook in Suriname een landbouwproject gedraaid.
De producten gemaakt uit cupuazú zijn niet goedkoop. Voor een ton pulp van de cupuazú wordt op de internationale markt al 5000 USD neergeteld terwijl de gedroogde bonen goed is voor 3000 USD. Van cupuazú wordt niet alleen witte chocolade gemaakt, maar ook cacaoboter en sap.
Het landbouwbedrijf Goliath NV, dat zich vooral richt op de citrusteelt, is gestart met het pilotproject van cupuazú. Tot zover is deze onderneming de enige in Suriname die zich hiermee bezighoudt. Hoewel het nog gaat om een relatief kleinschalige aanplant hebben een aantal serieuze producenten interesse getoond om de vruchten af te nemen en te verwerken tot halffabricaten en eventueel eindproducten zoals witte chocolade en sap. “Er zijn een aantal lokale mensen die geïnteresseerd zijn. De vraag is groter dan het aanbod”, zegt Kevin van der Werff, directeur van Goliath NV. Op dit moment is de verwerking van het gewas geen prioriteit voor zijn onderneming en zal dit opgepakt moeten worden door andere ondernemers. Met zijn initiatief komt daardoor nog een investerings- en ondernemersoptie vrij voor de landbouwsector.
Nu al kan naar inziens van landbouwminister Soeresh Algoe gedacht worden aan exportpotentie. “Ook al heb je honderd kilo kan je al exporteren. Zo groot is de vraag”, benadrukt de bewindsman.
UNITEDNEWS