IS SURINAME BEWUST HET LAND VAN DE GEMISTE KANSEN?


CANNABIS-1-670x374Suriname krijgt van tijd tot tijd het predicaat ‘het land van de gemiste kansen’ te zijn. De vraag is nu: Moeten we dat blijven? Ons buurland Guyana schijnt wél te leren uit onze fouten. Zij investeert nu zwaar in haar toerisme, creëert nu een nationaal welvaartsfonds, en is nu een ‘feasibility study’ aan het maken om het internationale zeer gevraagde industriële hennep te gaan verbouwen.

De vraag naar hennep is wereldwijd commercieel zeer aantrekkelijk. Met deze wereldwijde mogelijkheden zou het voor Suriname een enorme winst kunnen zijn voor de goud- en oliesector, gezien de grote landbouw voordelen.

Veelzijdig

Het meest opmerkelijke van industriële hennep is dat het, vooral vergeleken met bomen of andere vezelgewassen, zo verbazingwekkend veelzijdig is; De plant levert hennepzaadolie voor brandstof of gebruik in cosmetica, verf, kunststof, smeermiddelen en vernis. Papier gemaakt van henneppulp is sterk en flexibel. Stof gemaakt van hennepvezel is ongelofelijk duurzaam en extreem sterk, en is misschien wel de enige natuurlijke textielsoort die sterk genoeg is om te worden gebruikt voor de grote hoofdzeilen van oude zeilschepen. Geen plant is zo veelzijdig.

Ontwikkeling

Eerder heeft Winston Wirht, initiatiefnemer en voorzitter van de Stg. Green Hearts Foundation International, aangegeven dat Suriname instaat is om uit te groeien tot een wereldspeler in de productie en verwerking van dit gewas. “Hierdoor kan het land weer de positie innemen zoals wij die hadden als top producent van bauxiet in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw”, aldus Wirht (2015). Er zal wel een fundamenteel verschil moeten zijn welke betrekking heeft op de ‘ownership’ van deze nieuwe ontwikkeling. ‘Total ownership’ zal maken dat de opbrengsten die uit deze activiteit zullen worden gegenereerd ons land en volk voor de volle 100% zullen toevallen, vervolgd Wirth. Het is volgens hem tijd dat Suriname moet ophouden om slaven van Suriname te zijn (Anton de Kom) en invulling geven aan de economische betekenis van ons zelfbeschikkingsrecht.

De trend van de ontwikkelingen in de wereld wijzen uit dat verbouwen en verwerken van Cannabis Sativa L steeds stijgende is.

Het betreft niets slechts de industriële cannabis (internationaal bekend onder de naam “HEMP”) maar ook de medicinale variant. Verbouwen en verwerken van dit gewas heeft niet alleen enorme economische potenties maar ook een helende werking op mens, plant, dier, lucht, water en bodem.

De economische impact

  • De start investering wordt geschat op U$ 20 miljoen ( 4 centra à U$ 5 miljoen). Deze gelden worden ingebracht door de buitenlandse partners, en lokale ondernemers en (grote en kleine) mede-financierders.
  • Een investering van vervolgens U$ 200 miljoen in uitbreiding (aanplant) en aanschaf van oogst- en verwerkingsmachines e.e.a. op basis van solide project plannen die ook extern gefinancierd kunnen worden.
  • Binnen 4 jaar een aanplant hebben van tenminste 40.000 hectaren, en binnen 8 jaar 100.000 hectaren veld en in kassen.
  • Export waarde van meer dan U$. 1.000.000.000 realiseren.
  • Sterke diversificatie van industriële ontwikkeling; Uit het gewas kunnen 25.000 producten worden gemaakt zoals: textiel, verpakkingsmateriaal, bio plastics, constructie materiaal, karton en papier, voedingsmiddelen en voedingssupplementen, bouwmaterialen, auto ‘body parts’, etc.)
  • Opbouw van een nationale farmaceutische industrie waarbij het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) een bijzondere rol zal kunnen vervullen.
  • Het opzetten van gezondheidscentra (gezondheidstoerisme) waarbij hoofdzakelijk toepassing van op cannabis gebaseerde behandelingen plaatsvindt.
  • Multiplier effect op andere duurzame sectoren waaronder veeteelt en aquacultuur.
  • Directe en indirecte werkgelegenheid voor 12.000 landgenoten.
  • Overheidsinkomen van U$ 150 – 200 miljoen (directe en indirecte belastingen en mogelijke heffingen)

Het verbouwen van dit gewas kan ons land maken tot een “carbon binder” omdat per oogst er 25 – 40 ton CO2 kan worden verhandeld.

UNITED NEWS/ FIDESHA DJEMESI

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *