HOE OVERLEEF JE ALS MIDDEN EN KLEIN ONDERNEMER DE HUIDIGE SURINAAMSE RECESSIE


stormBijna elk Surinaams bedrijf heeft de impact van de recessie al gevoeld. We worden dagelijks gevoed met corruptieschandalen  sociaal economische misstanden grotendeels veroorzaakt door de recessie.

Alle sectoren lijken nog meer met elkaar te maken te hebben gezien het karakteriserend domino effect. De armoede grens voor een kostwinner ligt zit nu  tussen de 3000 en 4000 Srd per maand per gezin.

Uit onderzoek van BDO is gebleken dat de gemiddelde werkgever binnen het MKB veelal zijn personeel als vriend of verre familie ziet. Ondanks dit aanverwantschap kan de gemiddelde ondernemer zijn personeel niet tot nauwelijks loonsverhoging geven gezien de koopkracht met de gemiddeld 50% is afgenomen. Optimistische voorspellingen zeggen dat het eind 2016 het weer gat aantrekken door de stijgende olieprijs, het eerste dividend van Newmont en de langlopende leningen van IMF en de Islamicbank. De pessimistische realisten zeggen dat het een minimaal een jaar gaat duren voor dat onze economie weer aantrekt. De waarheid zit hem vaak in het midden. Maar wat kan de private sector doen aan maatregelen om deze mindere periode op een gezonde qua bedrijfsvoering voor te bestaan.

Angst

Het is vooral belangrijk om niet in paniek te raken. Deze vorm van paniek wordt door angst gedreven, die vervolgend zwaar worden gevoed door politieke opportinusten. Heel vaak  is de aangenomen angst niet gebaseerd op feiten maar op emotie en heeft een enorme kracht, om de richting van het bedrijfsleven te veranderen.

Het alternatief voor angst is veranderen oftewel innovatie. Zie de recessie als een verandering waardoor je bedrijf heen moet gaan. Zet deze verandering in als een kans voor een nieuwe uitdaging om weer vooruitgang te boeken.

Je kunt namelijk je persoonlijke belevens cirkel wel positief beinvloeden.  Vertel goed nieuws aan uw medewerkers, leveranciers, klanten en ten slotte de markt. Vele landen hebben deze schomelende spiraal al meegemaakt. En een verzameling van bewezen handelingen kunnen en zullen zeker gezond doen overleven als ondernemer

Dit zijn de 10 regels om uw bedrijf gezond te helpen veranderen in de nu onstuimige Surinaamse economie:

1. Evalueer en elimineer overmatige schuldenlast. Als uw inkomsten zijn gedaald, bent u niet in staat om de schuldenlast het hoofd te bieden. Elke schuld kan gecontroleerd worden. Zet alles op een rij door middel van een Small Business Administratie en werkt het uit in een voor u overzichtelijk schema en betaalbaar bedrag. Stel naar uw schuldeisers zoveel als mogelijk lange termijn aflossingen voor. Liever elke maand een gedeelte dan helemaal niks zegt en denkt bijna elke schuldeiser. Uiteindelijk zitten op hun beurt zij er ook in.

2. Krimpen. Als u dat nog niet hebt gedaan; verminder uw personeelsbestand en overheadkosten. Wilt u dat niet; verhoog dan de productie of productiviteit om uw inkomsten te garanderen…..

Lees vervolg : Unitednews.sr

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *