Extra inkomsten voor uitvoer sociale agenda blijven achter
Het is de regering volgens het IMF gelukt, om conform uitgestippeld programma, het begrotingstekort onder controle te houden, door haar uitgaven te verminderen. Maar ook is het kabinet Bouterse II goed opweg met de uitvoer van geplande hervormingen, waaronder de voorbereidingen voor de introductie van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW).
“Echter hebben de maar half doorgevoerde brandstofprijsverhoging en deels teruggedraaide stroomtarieven, ondanks de stijgende energiekosten, gezorgd voor verminderde staatsinkomsten. Die stagneren de goede uitvoering van haar sociale uitgaven. Dit typeert IMF-missieleider Daniel Leigh als “wisselvalig”. “Bovendien steeg de nominale rentevoet, ondanks de behoorlijke inflatie toename, die weer een risico vormen voor de prijsstabiliteit”, aldus Leigh.
“Het uiteindelijk herstel van de macro-economische stabiliteit, zal van zowel de regering, als de totale samenleving enorme inspanningen vergen. In dit kader zegt Leigh dat de recente besluiten om de douanebelastingtarieven marktconform te maken en belastingverhoging op brandstof, stappen in de goede richting zijn.
Echter zal het kabinet volgens Leigh, zoals afgesproken, haast moeten maken met de verdere aanpassing van de brandstof accijnzen en electriciteitstarieven. Deze zijn noodzakelijk om de belastinginkomsten te verruimen, zodat meer geld vrij komt voor invulling van het sociaalprogramma.
Op monetair vlak is het volgens het IMF raadzaam het renteniveau zo reëel mogelijk te houden, nodig om de wisselkoersen onder bedwang te houden en prijzen te stabiliseren. De Centrale Bank zal hierbij de flexibele wisselkoersen moeten aanhouden, om beter uitzicht te hebben op uitbouw van staatsinkomsten.
Het IMF team van Leigh was van 8 tot en met 18 augustus in Suriname en zal via haar vertegenwoordiging in Paramaribo in nauw contact blijven met de Surinaamse autoriteiten, met wie de samenwerking volgens Leigh goed te noemen is.
Unitednews