Er zijn zeker 84 doden gevallen.
Onder hen zijn tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond. De slachtoffers kwamen uit Algerije, Duitsland, Armenië, België, Brazilië, Estland, de Verenigde Staten, Georgië, Italië, Kazachstan, Madagascar, Marokko, Polen, Rusland, Roemenië, Zwitserland, Tunesië, Turkije en Oekraïne.
De vrachtwagen reed in op de mensenmassa op de boulevard Promenade des Anglais.
Dit gebeurde rond 22.30 uur. Het voertuig reed met grote snelheid en vervolgde zijn weg zo’n twee kilometer over de boulevard. Hierdoor werden tientallen mensen meegesleept en overreden.
Ter hoogte van het Palais de la Méditerranée werd de chauffeur, de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, in de vrachtwagen doodgeschoten door de politie.
Dader Bouhlel radicaliseerde in korte tijd.
Bouhlel was een Tunesiër die met een verblijfsvergunning in Frankrijk woonde. Hij werd geboren in de Tunesische plaats Msaken en bezocht de gemeente vier jaar geleden voor het laatst.
Volgens de Franse autoriteiten is Bouhlel de laatste tijd snel geradicaliseerd.Vrienden en familieleden melden dat Boulel tot voor kort geen enkele interesse had in religie.
Bouhlel was een bekende van de politie. Hij had een strafblad en was eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. In maart werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie. Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval. Hij was niet bekend bij de veiligheidsdiensten.
Aanslag in Nice
Bouhlel kreeg hulp van anderen.
De Franse aanklager François Molins zegt dat de dader hulp kreeg van zeker vier mannen en één vrouw. Bouhlel zou maanden met de voorbereidingen voor de aanslag bezig zijn geweest en de promenade eerder hebben bezocht.
Eén van de medeverdachten filmde op de promenade kort na het drama. Een andere verdachte zou in de vrachtwagen naast Bouhlel hebben gezeten, kort voordat hij de promenade opreed.
Op maandag 25 juli arresteerde de Franse politie nog eens twee verdachten.
De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft anderhalve dag na de aanslag de verantwoordelijkheid geclaimd. Dit gebeurde via het eigen persbureau van IS,Amaq.
Volgens IS is de aanslag uitgevoerd door een “soldaat van Islamitische Staat, die heeft gereageerd op onze oproep om landen die onderdeel zijn van coalitie tegen IS te treffen”.
Hollande heeft de noodtoestand met drie maanden verlengd.
Eerder op donderdag zei hij dat de noodtoestand, die sinds de aanslagen op Parijs 13 november gold, op 26 juli wordt opgeheven. Door de noodtoestand krijgt de politie extra bevoegdheden en worden andere veiligheidsmaatregelen ingevoerd.
Ook werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd en gingen de vlaggen in Frankrijk halfstok. ….